Kako odabrati monitor

Ako provodite nekoliko sati dnevno gledajući u monitor, trebalo bi da izdvojite vreme i pažnju prilikom izbora pravog. Neke karakteristike koje su važne za gejmere su drugačije od onih potrebnih profesionalnim grafičkim dizajnerima ili onih koji rade u kancelariji. Srećom, mi smo tu da vam pružimo neke savete o ključnim karakteristikama monitora koje će vam pomoći da izaberete savršen jedan.

Osnovni saveti za brz odabir:

✔ Razmislite o tome koji će veličina monitora odgovarati vašem stolu.

✔ Veći ekrani su odlični za multimedijalnu upotrebu, ali dva manja monitora mogu biti bolja za redovnu upotrebu.

✔ Odaberite pravu rezoluciju. Full HD je idealan za monitore do 27″.

✔ TN tehnologija nedostaje savršenih boja ali ima brže vremena odziva. IPS je potpuna suprotnost, dok VA zauzima srednji put.

✔ Vaš novi monitor treba da ima kompatibilne konektore sa vašim računarom.

✔ Mat površina je lakša za čitanje napolju, ali sjajni ekran bolje prikazuje boje. Ključni parametri monitora.

Ključni Parametri:

Veličina

Veličina monitora se meri dijagonalno u inčima (1″ = 2.54 cm) od suprotnih uglova ekrana. Da biste smanjili umor očiju i povećali udobnost, preporučuje se da odaberete što veći monitor, ali uzimajući u obzir cenu i veličinu vašeg radnog stola. Najčešća veličina monitora s kojom ćete se susresti je 24″, ali prosečna veličina monitora svake godine raste.

Display sizeUpotrebaPrednostiMane
do 20"Prikazivanje informacijaKompaktne dimenzijeSamo za osnovnu upotrebu
21-24"Čitanje e-pošte, kupovina na internetuIdealno za korišćenje dva monitora, veliki izborNije pogodno za multitasking.
25-27"Univerzalna veličina za rad i zabavuSavršena veličina za vaš radni stoVeća težina
28-32"Grafika, igrice, webMože zameniti potrebu za dva monitoraFull HD više nije dovoljna rezolucija
33" i višeReklamni baneri, dobar pregled tabelaLako čitljiv sa veće udaljenosti, može takođe zameniti par manjih monitoraVeća rezolucija povećava zahteve za računarskom izvedbom, zahteva složeniju montažu

Rezolucija

Veća rezolucija znači da ćete videti finije detalje, a slike će imati glađe ivice pri datoj veličini ekrana. S druge strane, veći broj detalja zahteva veću računarsku izvedbu. Veličina ekrana monitora može lako odrediti idealnu rezoluciju:

Display sizeDo 20"21-27"28-33"34" i više
Minimalna rezolucijaSVGA (800x600px)WXGA (1280×768px)Full HD (1920×1080px)2K (2560×1440px)
Preporučena rezolucijaXGA (1024 × 768 px)Full HD (1920 × 1080 px)2K (2560 × 1440 px)2K nebo 4K (3840 × 2160 px)
Maksimalna rezolucijaUXGA (1600×1200px)4K (3840×2160px)4K++ (4096×2160px)8K (7680×4320px)

Odnos Stranica

Optimalan odnos stranica zavisi od toga kako nameravate koristiti monitor. Standardni odnos stranica je 16:9, što oponaša prirodan vid. Monitori koji se koriste za čitanje teksta najbolje odgovaraju sa odnosom stranica 4:3 jer podseća na raspored klasične papirne stranice. Ultrawide monitori sa odnosom stranica 21:9 postaju sve popularniji iz dva dobrog razloga – prilikom gledanja filmova, više nećete imati crne trake iznad i ispod slike, i drugo, jedan širi monitor 21:9 može zameniti dva standardna ekrana koji stoje jedan pored drugog.

Vrsta Panela

Kvalitet slike određuju dva parametra: vrsta ekrana i osvetljenje pozadine. Velika većina LCD monitora za računare koristi LED-ove sa uniformnom distribucijom svetlosti. Oni su zamenili starije CCFL lampe koje su imale neujednačenu distribuciju svetlosti red po redu.

Vrsta ekrana određuje stepen zasićenja boja, dubinu boja i druge parametre:

Vrsta panelaVreme odzivaReprodukcija bojaKontrastUglovi gledanjaCena
TNhighbelow averageaveragenarrowlow
MVA/PVA/VA <averagegreathighwidemedium
IPS/PLS <averagegreataveragewidemedium

OLED ekrani su nezavisna tehnologija sa minijaturnim diodama koje se brinu o boji i svetlini. Ovi monitori imaju fantastične boje i oštar kontrast, ali dolaze po višoj ceni.

Vreme Odziva

Vreme odziva se definiše kao vreme tokom kojeg će jedna tačka slike preći iz sive u crnu i belu, i ponovo u sivu (GTG, siva-do-sive) ili iz crne u crnu (BTB). To vreme se meri u milisekundama. Monitori koji se koriste za igranje trebalo bi da imaju vreme odziva do 4ms, ali ako vam nije potreban brz odgovor, vrednost koja je dvostruko veća će savršeno odgovarati.

Vreme odziva se najčešće meri korišćenjem trepćućih oblika u nijansama sive.

Brzina Osvežavanja

Frekvencija osvežavanja označava koliko puta slika može biti nacrtana na monitoru u jednoj sekundi. Sa starim CRT monitorima, prestajete primjećivati suptilno treperenje oko 100Hz, a sa LCD/LED monitorima, ovaj broj se smanjuje na 60Hz. Međutim, za gejming i gledanje 3D filmova, preporučena frekvencija osvežavanja je udvostručena.

Veća frekvencija osvežavanja znači glađe prikazivanje pokreta.

Dubina Boje

Monitori prikazuju boje mešanjem crvene (R), zelene (G) i plave (B), zbog čega se ovaj model naziva RGB. Svaka od tri osnovne boje ima poseban prostor u memoriji monitora. Potrebno je samo nekoliko bitova, ali veća memorija dramatično povećava broj prikazanih nijansi.

Najčešći monitori imaju ekrane sa 8-bitnom dubinom boje, gde tri boje mogu stvoriti čak 16 miliona različitih boja. Međutim, ako monitor podržava 10-bitne boje, može prikazati do milijardu nijansi.

Kada uporedimo 8-bitne i 10-bitne monitore, razlika je jasno vidljiva.

Površina Ekrana

Površina ekrana monitora utiče na to kako percipiramo kvalitet slike. Mat površina deluje zamućeno i boje nisu tako svetle kao što bi mogle biti. Prednost je što nas ne ometaju refleksije sunca ili okolnih svetala. Sjajni ekran radi suprotno – boje su bogate i imaju svetle nijanse. Pri lošim uslovima osvetljenja, slika je jedva vidljiva jer ekran reflektuje osobu koja ga gleda. Antirefleksni ekrani pokušavaju da reše ovaj problem.

Za kućnu i profesionalnu upotrebu, sjajni ekran je najbolji izbor, pod uslovom da imate zavese. Mat ekrani se preferiraju za spoljnu upotrebu.

Ulazni i Izlazni Portovi

Budući da monitor služi samo kao uređaj za prikazivanje, ponekad je potrebno povezati monitor sa laptopom, grafičkom karticom ili video kamerom. Međutim, ne možete svaki konektor priključiti u isti port – svaki konektor ima svoja ograničenja i predviđenu upotrebu.

Portovi za prikazivanje slike

Portovi za sliku se koriste za prenos video signala sa određenog izvora na monitor, kao što su grafička kartica ili matična ploča.

DisplayPort (mini) – ovo je najbolji način za povezivanje računara sa monitorom. Podržava rezolucije koje prevazilaze kako Full HD, tako i 10-bitne boje. Zbog toga ga traže profesionalni grafički dizajneri.

HDMI – dobro se nosi sa visokorezolucijskim slikama. Verzije 1.4 čak mogu preći i granicu od 4K. Međutim, dubina boje je uvek ograničena na 8-bitne boje.

VGA (D-Sub) – ovaj konektor se obično nalazi na starijim računarima ili laptopovima. Koristi se za povezivanje sa data projektorom. Iako podržava 10-bitne boje, nije dovoljan da obradi zahtevne zadatke. Kao rezultat toga, oštrina se smanjuje pri Full HD rezoluciji.

DVI – najčešće korišćeni interfejs za povezivanje desktop računara – DVI konektor retko se nalazi na drugim mestima osim na grafičkim karticama. Najviša primenjiva rezolucija je 2K.

Stariji konektori – na nekim monitorima možete pronaći manje korištene konektore, poput Scart, S-video, BNC ili serijskih portova. Možete ih koristiti za povezivanje sa video kasetofonom ili analognim TV prijemnikom.

Najčešće korišćeni konektori monitora su:

Portovi za Dodatke i Podatke

Data portovi su opcionalni dodaci za monitore koji dodaju praktičnost, ali nisu neophodni.

USB – popularan port za povezivanje fleš drajvova, miša i drugih uređaja.

Slušalice/Mikrofon – 3.5mm priključak se koristi za direktno povezivanje slušalica sa monitorom. Više vam neće biti potrebno da se penjete ispod stola i tražite odgovarajući port na računaru.

Optički – služi za prenos zvuka u višem kvalitetu.

Mrežni – najčešće se koristi za daljinsku kontrolu velikih ekrana.

Dodatne funkcije

Najkvalitetniji monitori mogu povezivati funkcije sa drugih uređaja. Monitor savršeno funkcioniše i bez njih, ali sve ove dodatne funkcije služe da povećaju udobnost i praktičnost korisnika. To može biti bilo šta, od manipulacije kablovima do podrške za video pozive.

Zvučnici – ugrađeni zvučnici pomažu da vaš sto bude slobodan od nereda, ali što se tiče kvaliteta zvuka, obično nisu ni blizu kvalitetu zvuka odvojenog seta zvučnika.

VESA – ovo je standardizovana veličina za instaliranje nosača monitora i omogućava vam da montirate monitor na zid ili na podesivu postolje.

USB hub – USB hub je praktičan dodatak monitoru koji omogućava uređajima poput miša i tastature da se direktno povežu sa monitorom. To rešava problem kratkih kablova i nereda na stolu.

Web kamera – web kamera je praktična za obavljanje video poziva. Ako je ugrađena, štedi vam dodatne troškove kupovine posebno. Nećete morati da se nosite sa problemom povezivanja sa monitorom.

TV tuner – koristi se za obradu TV signala direktno na monitoru, tako da ga možete koristiti i kao televizor.

CI slot – “Common Interface” je slot u koji se umeće TV dekodirajuća kartica. Ovaj slot je uobičajena karakteristika kada su u pitanju televizori.

Posebne Fukncije Monitora

Gledanje u monitor može naprezati oči i izazvati umor. Postoji velika razlika između jeftinijih i skupljih monitora. Modeli višeg kvaliteta nude različite funkcije za zaštitu očiju i poboljšanje prikaza slike.

Filter plavog svetla – plavi deo svetla više napreže oči nego crveni ili zeleni. U večernjim satima, može izazvati probleme sa spavanjem kod onih koji su osetljivi na jake svetlosti. Filter plavog svetla smanjuje plavi deo svetla. Dakle, čak i ako gledate u monitor uveče, lakše ćete zaspati.

FlickerFree – vaš mozak obrađuje treptanje čak i kada ga svesno ne primećujete, a to je glavni uzrok umora. FlickerFree monitori imaju veću frekvenciju osvežavanja, što omogućava očima bolji odmor.

Podešavanje pozadinskog osvetljenja – Funkcija automatske kontrole pozadinskog osvetljenja obično se nalazi na pametnim telefonima. Ona prilagođava osvetljenje ekrana na osnovu intenziteta okolne svetlosti. Isti princip funkcioniše i kod monitora.

Zaštita od kidanja ekrana – kidanje ekrana se javlja kada frekvencija osvežavanja monitora nije tačan višekratnik frejmerata igre. To se delimično rešava softverskom vertikalnom sinhronizacijom (Vsync). Neke gejming monitore omogućavaju naprednu sinhronizaciju ekrana na hardverskom nivou sa grafičkom karticom, kao što su G-Sync za Nvidia grafičke kartice ili FreeSync.

Touchscreen – dodirni ekrani su opremljeni slojem koji reaguje na dodir. Monitori sa dodirnim ekranom su stoga pogodni za informacione štandove ili kase.

Gaming Monitori

Brz odgovor od najviše 4ms

Frekvencija osvežavanja od najmanje 60Hz

Panel visokog kvaliteta za prikaz

Prednosti i Mane

+ Savršeno prikazivanje dinamičnih scena

+ Često može zameniti grafičke monitore

Skuplja cena

Gaming monitori su dizajnirani za online akcione igre. Naglasak je stavljen na brzo iscrtavanje slike, visokokvalitetno prikazivanje boja i tehnologije koje podržavaju zaštitu od kidanja ekrana. Dodatne funkcije mogu uključivati podesivo postolje monitora ili jedinstveni dizajn za gejming.

Office Monitori

Pogodan za dugotrajnu upotrebu

Odnos stranica 4:3 za lakše čitanje teksta

Dobar odnos cene i kvaliteta

Prednosti i Mane

+ Pogodan za gledanje filmova ili igranje igara

+ Jednostavna instalacija

Ograničen opseg konektora

Veći deo dana provodite gledajući u kancelarijski monitor. Zbog toga nikada ne biste trebali odabrati najjeftiniji ekran na tržištu – to bi moglo imati negativan uticaj na vaše oči. Kvalitetan kancelarijski monitor trebao bi imati podesivi nagib (možda sa opcijom pretvaranja u vertikalni prikaz), veću frekvenciju osvežavanja i funkciju za zaštitu očiju radi smanjenja umora očiju.

Profesionalni Monitori za Grafički Dizajn

Širok spektar boja

Velika dubina boja, obično 10 bita ili više 

Bogate opcije pozicioniranja

Prednosti i Mane

+ Pokriva veći deo spektra boja

+ Širok spektar opcija podešavanja

+ Takođe pogodan za dugotrajan rad

Skuplja cena

Grafički dizajneri i fotografi moraju biti u mogućnosti da vide najfinije razlike u bojama. Potrebna im je besprekorna kvaliteta slike sa visokim kontrastom, podesivim prikazom boja i ergonomskim karakteristikama koje će im pomoći da prežive te beskrajne sate provedene pred monitorom. Kada je u pitanju odabir profesionalnog monitora, odabir jeftinije alternative nikada se ne isplati na duže staze – bolje je dobiti jedan manji, visokokvalitetni monitor nego postati žrtva većih dimenzija i veće rezolucije.

4K Monitori

Širok spektar boja Maksimalna rezolucija (3840×2160px)

4× veći i detaljniji kvalitet slike u poređenju sa Full HD monitorima

Pogodan za rad, surfanje internetom, gledanje filmova i igranje igara

Prednosti i Mane

+ Veoma fini detalji u kvalitetu slike

+ Može zameniti par manjih monitora

Visoki zahtevi za performansama računara

Potrebni su vam HDMI, DisplayPort ili DVI konektori

4K monitori su savršeni u situacijama kada morate videti čak i najfinije detalje. Bez obzira da li želite videti finije detalje u Photoshopu ili ste jednostavno umorni od čitanja zamućenih slova u svom tekst editoru, 4K rezolucija je pravi izbor za vas. Razlika između Full HD i 4K rezolucije je očigledna na prvi pogled. Možda ćete na kraju koristiti 4K monitor kao zamenu za dva monitora niže rezolucije.

Zakrivljeni Monitori

Elegantan i privlačan dizajn

Manje odbijaju svetlost iz okoline

Pregled veće površine bez okretanja glave

Prednosti i Mane

+ Svaka tačka na ekranu je savršeno oštra

+ Stilizovan dizajn

+ Delimična zaštita od odsjaja

Monitor će zauzeti više prostora

Drugi ljudi će imati lošiji pogled na monitor

Zakrivljeni monitori pružaju povećanu udobnost gledanja sa većom veličinom ekrana. Svi delovi ekrana su iste udaljenosti od posmatrača, pa je ekran lakši za čitanje. Više ne morate okretati glavu kada želite videti sve odjednom.

Monitori sa TV Tjunerom

Opremljeni ugrađenim zvučnicima

Često dolazi sa daljinskim upravljačem

Može zameniti televizor

Potražite DVB-T2

Prednosti i Mane

+ Svaka tačka na ekranu je savršeno oštraMožete gledati televiziju na svom računaru

+ Manja potrošnja energije u poređenju sa televizorom

Manje veličine ekrana u poređenju sa većinom televizora

Ne uključuje funkcije pametnog televizora

Ovi monitori ne mogu potpuno zameniti pametni televizor, ali su idealni za osnovne funkcije televizora. Ovi monitori vam omogućavaju da gledate TV programe čak i kada je računar isključen. Njihova potrošnja energije je niža od Smart televizora, i obično su lakši za upotrebu.

Monitori velikog formata

Idealni za prikazivanje reklama i prezentacija

Mogu raditi neprekidno

Često montirani na zidove ili stalke

Prednosti i Mane

+ Mogu biti povezani sa video zidovima

+ Prikazani sadržaj može biti promenjen na daljinu putem interneta

+ Integrisani multimedijalni plejer

+ Postavke za nižu potrošnju energije

Manje dodatnih funkcija

Skuplji

Ovi monitori su dizajnirani za svakodnevnu upotrebu – 12 sati dnevno i više. Njihove dijagonale ekrana obično su veće od 30″.

Touch Screen Monitori

Omogućavaju vam kontrolu računara bez korišćenja tastature ili miša

Imaju izdržljiviji dizajn

Prednosti i Mane

+ Nije vam potreban miš ili tastatura

Nisu pogodni za standardan rad na računaru

Dodatni sloj osetljiv na dodir snižava kvalitet slike

Monitori osetljivi na dodir su pogodni za reklamne kioske, blagajne i sisteme za samoposluživanje, ali se mogu koristiti i kod kuće ili u kancelariji. Omogućavaju vam da koristite jedan ekran za unos i prikazivanje informacija.