Kako Odabrati Televizor

Televizori danas mogu mnogo više od samo emitovanja televizijskih programa. Sa svojim velikim ekranima, visokom rezolucijom, panelima visokog kvaliteta i zvučnicima, moderni televizori pružaju gotovo bioskopsko iskustvo. Pametne funkcije povezuju vaš televizor sa svetom interneta, pametnih telefona i drugih uređaja u vašem domu. Spektar proizvoda je širok, a parametri mnogobrojni. Zato hajde da pogledamo kako odabrati televizor.

Osnovni saveti za brz odabir:

✔ Prvo, treba odlučiti koliko veliki želite da bude vaš televizor. To uglavnom zavisi od vaših preferencija i budžeta, ali bi trebalo uzeti u obzir i preporučenu udaljenost gledanja.

✔ Razmotrite i druge funkcije i parametre televizora. Da li želite televizor sa HDR-om? Koji operativni sistem biste preferirali za svoj SMART televizor? Da li ste gejmer i da li vam je potrebna visoka frekvencija osvežavanja za vaš uređaj?

✔ Potražite dodatne informacije. U ovom vodiču ćemo objasniti kako odabrati pravi televizor. Poznavanje osnovnih parametara i funkcija može daleko da pomogne. Na kraju vodiča, takođe ćemo vam dati nekoliko saveta o određenim modelima.

✔ Upoznajte se sa prednostima različitih tehnologija prikaza, jer će izbor OLED, QLED ili LED televizora značajno uticati na vaše ukupno iskustvo.

Parametri:

Veličina ekrana i rezolucija

Dijagonalna veličina – Kako odabrati veličinu televizora?

Kada je u pitanju odabir televizora, najvažniji parametar je njegova dijagonalna veličina. Međutim, pobrinite se da će televizor po vašem izboru zaista stati tamo gde planirate da ga postavite. Ne samo fizički, već bi njegova veličina trebalo da omogući i preporučenu udaljenost gledanja.

Moderne pametne televizore možete pronaći u svim veličinama, od velikih do malih i kompaktnih, ali ako želite televizor za dnevnu sobu, imajte na umu da ne bi trebalo da bude manji od 40″ (100cm). Na drugom kraju cenovnog spektra, među najskupljim televizorima, pronaći ćete modele sa dijagonalama veličine čak do 86″, 88″ ili čak 100″ (254cm).

Dakle, koju dijagonalnu veličinu treba odabrati? Najpopularniji i najprodavaniji televizori su veličine od 50″ (125cm), 55″ (139cm), 60″ (152cm) i 65″ (164cm). Ali ako želite da uživate u luksuzu stvarno velikog ekrana, možete odabrati i televizore veće od 70″ (177cm), i verujte nam, ima ih mnogo.

 

Display rezolucija

Rezolucija određuje koliko piksela se nalazi na ekranu, pa direktno utiče na to koliko će slika izgledati oštro. Broj rezolucije vam govori koliko kolona (širina) × broj redova (visina) ima. Što je rezolucija veća, to ima više piksela = slika je oštrija. Ako želite najoštriju i najkvalitetniju sliku moguću, trebali biste se odlučiti za najvišu rezoluciju koju si možete priuštiti.

Trenutno su najrasprostranjenije rezolucije:

🔵 Full HD – 1920 × 1080 pixels.

🔵 4K Ultra HD – 3840 × 2160 pixels.

🔵 8K Ultra HD – 7680 × 4320 pixels.

Full HD i dalje odlično funkcioniše za prikaze na laptopima, ali za televizore, 4K Ultra HD jasno vlada. HD Ready i niže rezolucije su već očajno zastarele i ne bi trebale ni biti uzete u obzir. 4K televizori su takođe dostupni po veoma razumnim cenama, tako da ih čak i oni sa veoma ograničenim budžetom mogu priuštiti. I konačno, 8K sadržaj još uvek nije toliko rasprostranjen kao što bi trebalo da bude, tako da su 8K televizori koji se danas prodaju uglavnom namenjeni kupcima koji su spremni da dodatno plate kako bi dobili najbolju tehnologiju koju mogu.

 

Preporučena udaljenost gledanja

Preporučena udaljenost gledanja, tj. udaljenost sa koje biste idealno trebali gledati svoj televizor, zasniva se na odnosu između dijagonalne veličine i rezolucije. Ovo je udaljenost koja:

1️⃣ Omogućava vam da gledate televizor bez da vidite pojedinačne piksele i osnovnu mrežu ili da okrećete glavu kako biste pratili događaje na ekranu.

2️⃣ Istovremeno je dovoljno kratka da televizor zauzima veliki procenat vašeg vidnog polja u bilo koje vreme. Ovo čini sve na televizoru lako vidljivim i poboljšava iskustvo gledanja.

Što je veća rezolucija, to bliže možete sedeti televizoru (granica prepoznavanja piksela). Obrnuto, što je veća dijagonalna veličina televizora, to više prostora trebate staviti između sebe i ekrana.

Odnos između dijagonalne veličine, preporučene udaljenosti gledanja i različitih rezolucija ilustrovan je u sledećem dijagramu:

Tehnologija ekrana

Savremeni televizori koriste dve glavne tehnologije ekrana – ili LCD sa LED osvetljenjem pozadine ili OLED. Hajde da ih detaljnije pogledamo obe.

 

LCD LED

Način na koji LCD tehnologija funkcioniše jeste da imamo zaseban sloj pozadinskog osvetljenja koji je pokriven slojem tečnih kristala. Ti kristali se rotiraju različitim nivoima napona, što ih čini ili propusnim ili nepropusnim za svetlost. Ovo menja prikazane boje, ali takođe menja i lokalnu svetlost.

Ako televizor želi da prikaže crnu boju na nekom mestu, potpuno će “zatvoriti” tečne kristale na tom mestu. Oni tada propuštaju samo minimum svetlosti, što uzrokuje da slika na tom mestu izgleda crno. Ali u stvarnosti je to samo vrlo tamno sivo ili plavo, jer LED pozadinsko osvetljenje osvetljava ceo ekran istom intenzitetom, a čak i zatvoreni tečni kristali propuštaju nešto svetlosti.

Zbog toga proizvođači televizora su došli na ideju takozvanog Lokalnog zamračenja. To deli LED pozadinsko osvetljenje na veće segmente, koje televizor može pojedinačno osvetljavati, zatamnjivati ​​ili potpuno isključiti. Kao rezultat toga, LCD/LED televizori sa Lokalnim zamračenjem imaju znatno veći kontrast i mogu prikazivati pravu crnu boju. Međutim, postoji ograničenje ove tehnologije, jer čak i najbolji LED televizori imaju samo hiljade ovih zona, sa milionima piksela. Kvalitet zamračenja u scenama bliskog plana stoga nije tako dobar kao kod OLED tehnologije.

 

OLED

OLED koristi takozvane organske diode, koje mogu biti tako male da se mogu direktno koristiti kao pikseli. To znači da OLED televizori nemaju pozadinsko osvetljenje. Umesto toga, svaki piksel emituje svetlost nezavisno, tako da svaki piksel može biti pojedinačno osvetljen ili isključen prema potrebi. Sa ovim rešenjem, stoga je lako postići duboko besprekorne crne boje čak i pri prikazu finih detalja. Iz ovog razloga, OLED se smatra najnaprednijom tehnologijom prikaza televizora trenutno dostupnom, ne samo zbog visokog kontrasta već i zbog prelepih zasićenih boja.

Naravno, ima svoje nedostatke. Najveći nedostatak je cena, jer jednostavno morate dodatno platiti za OLED televizor. Druga mana je teorijski rizik od “burn-in” efekta na pikselima. “Burn-in” se manifestuje u trajnom opadanju kontrasta na mestima gde slika ostaje statična duže vreme, obično na logotipima TV stanica. Međutim, trenutno nema potrebe previše brinuti o “burn-in” efektu jer je malo verovatno da ćete ga doživeti ako koristite svoj televizor normalno.

 

Drugi termini vezani za Display tehnologiju:

 

QLED

Iako su slični, QLED se ni na koji način ne može porediti sa OLED tehnologijom. To je LCD tehnologija sa LED pozadinskim osvetljenjem koje pomažu takozvane kvantne tačke. To su minijaturne čestice koje poboljšavaju slikovna svojstva televizora u oblasti boja. QLED televizor je sposoban da prikaže više boja od običnog LED televizora. Slika je stoga življa i izgleda mnogo bolje u celini.

 

Mini LED

Mini LED je tehnologija koja koristi znatno manje diode za emitovanje svetlosti od običnih televizora. One ne bi trebale biti veće od 0,2 mm. Ako se televizor hvali Mini LED tehnologijom, zapravo se hvali kvalitetom svog pozadinskog osvetljenja. Manje diode omogućavaju smanjenje zona lokalnog zatamnjivanja i preciznije osvetljavanje slike na televizoru. Rezultat bi stoga trebao biti blizak onome što pruža OLED. Ali mini LED tehnologija je i dalje LCD tehnologija sa svim njenim karakteristikama, osim što koristi novi tip pozadinskog osvetljenja.

 

Micro LED

Micro LED je verovatno prava tehnologija budućnosti. Ovde su diode još manje nego u Mini LED-ima i mogu se koristiti ne samo kao elementi pozadinskog osvetljenja, već i kao sami pikseli. Micro LED-i stoga funkcionišu na sličan način kao OLED. Sami pikseli svetle, i svaki od njih može biti isključen kako bi se postigla apsolutna, besprekorna crna čak i u najmanjim detaljima. Ključno je da Micro LED ne koristi organske diode, koje imaju visoku potrošnju energije i teoretski su izložene riziku od “burn-in” efekta.

 

NEO QLED

Od 2021. godine, televizori brenda Samsung koji koriste sloj kvantnih tačaka zajedno sa Mini LED pozadinskim osvetljenjem, pozadinsko osvetljenje koje ima veliki broj zona lokalnog zatamnjivanja, nazivaju se NEO QLED.

 

QNED

QNED je veoma sličan Samsungovom QLED-u, ali u ovom slučaju je u pitanju LG. Takođe je kombinacija tehnologije kvantnih tačaka i Mini LED pozadinskog osvetljenja. “N” u nazivu QNED odnosi se na “NanoCell”, što je opšti marketinški brend za LG-ove LED televizore.

 

Laser TV

Laser TV nije tradicionalna vrsta televizora, jer koristi projektorski sistem sa kratkim dometom da prikaže sadržaj, obično u kombinaciji sa posebnim projekcionim platnom. Ovo je prilagođeno da bolje reflektuje svetlost sa projektora i, s druge strane, sprečava bljesak ambijentalne svetlosti. Glavna prednost ove solucije je mogućnost postizanja ogromnih dijagonalnih veličina slike, uz održavanje visokog kontrasta čak i pri dnevnom svetlu, kao što smo navikli kod konvencionalnih televizora.

 

Direct LED i Edge LED

Direct LED znači da je LED pozadinsko osvetljenje televizora ravnomerno raspoređeno ispod celog ekrana. Glavna prednost je njegova uniformna performansa. U skupljim televizorima, Direct LED osvetljenje takođe pruža Local Dimming.

S druge strane, kod Edge LED-a, diode se nalaze samo duž oboda ekrana, odakle se svetlost usmerava ka centru. To čini ove televizore tanjim, ali povećava rizik da pozadinsko osvetljenje ne bude potpuno ravnomerno.

Osvežavanje Ekrana

Stopa osvežavanja nam govori koliko puta u sekundi TV može osvežiti sliku na ekranu. Što više sličica TV može prikazati u jednoj sekundi, slika će izgledati glađe.

🔵 Možete pronaći televizore sa stopom osvežavanja od 50 ili 100 Hz.

🔵 Televizor sa 50Hz može prikazati 50 sličica u sekundi, dok televizor sa 100Hz može prikazati 100 sličica u sekundi.

🔵 50 Hz i 100 Hz su oba PAL standarda, gde je 25 sličica u sekundi apsolutna osnova.

🔵 Svi moderni televizori takođe su kompatibilni sa NTSC standardom (30 sličica u sekundi), tako da modeli sa 50Hz mogu prikazati do 60fps, a oni sa 100Hz do 120fps.

Visoke stope osvežavanja su posebno važne za gejmere na računarima i konzolama. Zapravo, nove konzole PlayStation 5 i Xbox Series podržavaju igranje do 120 sličica u sekundi, a visokokvalitetni računari već neko vreme podržavaju ovu stopu osvežavanja.

Čak i korisnici koji ne igraju igre mogu osetiti poboljšanje FPS-a. Tv proizvođači koriste tehnologije koje veštački povećavaju glatkoću TV emisija i filmova. Ova funkcija može biti uključena i isključena po volji u podešavanjima. Možete primetiti da je prisutna ako vaš televizor ima parametar kao što su Indeks kvaliteta slike, Indeks performansi slike, Stopa jasnog kretanja ili Motionflow XR. Naziv tehnologije zavisi od određenog brenda televizora.

Aplikacije i SMART Funkcije

SMART televizori se razlikuju od konvencionalnih televizora pre svega po prisustvu operativnog sistema sličnog onome koji se nalazi na pametnim telefonima ili računarima.

Operativni sistem omogućava pre svega povezivanje SMART televizora na internet i korišćenje aplikacija. Neke aplikacije dolaze preinstalirane na televizoru prilikom kupovine, dok se druge mogu dodatno instalirati.

Pored internet pretraživača, tipične aplikacije za pametne televizore uključuju aplikacije za strimovanje usluga poput Netflix-a, Amazon Prime Video-a ili HBO GO-a, kao i druge video servise poput YouTube-a, Twitch-a ili Stream-a. Ali možete instalirati i aplikacije poput Skype-a, Vremenske prognoze ili Google Drive-a.

SMART funkcije na SMART televizorima uključuju nove načine povezivanja i kontrole, kao što je kontrola glasom, omogućena pametnim asistentima za glas poput Amazon Alexa-e ili Google Assistant-a. Želite promeniti kanal ili povećati zvuk? Samo recite televizoru. Ili, naravno, možete koristiti klasičan daljinski upravljač – ali i ti dani su sada pametni i nude niz funkcija koje olakšavaju kontrolu vašeg televizora. Bežične tastature za televizore takođe su praktične, omogućavajući vam da pregledate internet ili radite kao na PC-u.

Možete povezati bežičnu tastaturu ne samo putem USB priključaka u koje se može priključiti njen prijemnik, već i koristeći ugrađene WiFi i Bluetooth tehnologije. To vam omogućava bežično povezivanje televizora sa različitim uređajima uključujući mobilne telefone i računare. Apple AirPlay 2, Google Chromecast ili Miracast. Ako želite da pustite video ili muziku sa svog telefona na televizoru, to je samo nekoliko klikova udaljeno.

Hibridni TV (HbbTV) je kombinacija tradicionalnog TV-a i interneta. Putem ove usluge možete pristupiti TV sadržaju koji se trenutno ne emituje na glavnom kanalu (na primer, sportskim mečevima koji se odigravaju u isto vreme), ali možete pristupiti i proširenim informacijama u tekstualnom obliku ili arhivi video sadržaja.

Na tržištu postoji nekoliko operativnih sistema, pri čemu većina proizvođača televizora koristi Android TV. Ali svi sistemi nude široku biblioteku aplikacija.

Osvetljenost Ekrana, Kontrast i Standardi HDR

Parametri poput osvetljenosti ekrana i kontrasta obično se ne smatraju primarnim faktorom prilikom odabira televizora, iako imaju veliki uticaj na performanse gledanja televizora. Ono na šta ćete svakako naići jesu neki od HDR standarda.

 

Maksimalna osvetljenost ekrana

Maksimalna osvetljenost ekrana ne samo znači da će ekran više sjati i da će stoga biti lakši za gledanje na sunčan dan. Ono što je važno kod visoke osvetljenosti je da doprinosi kvalitetu kontrasta televizora (uz minimalnu osvetljenost).

 

Kontrast/Dinamički opseg

Kontrast, koji se u novije vreme naziva dinamički opseg na televizorima, opisuje razliku između najsvetlijih i najtamnijih tačaka koje televizor može prikazati. Da bi kontrast bio zaista visok, televizor mora ne samo imati visoku maksimalnu svetlost, već i biti sposoban da prikaže veoma duboke crne boje. Nisu svi televizori sposobni za ovo, jer neki televizori imaju, na primer, LED pozadinsko osvetljenje bez lokalnog zatamnjenja i stoga ne mogu prikazati pravo crno, već samo veoma tamne plave ili sive boje koje izgledaju kao crno.

Ako televizor ima visok kontrast, najsvetlija tačka je skoro zaslepljujuće svetla, dok je najtamnija tačka potpuno crna. OLED televizori i LED televizori sa lokalnim zatamnjenjem, koji mogu potpuno isključiti pozadinsko osvetljenje na crnim mestima, mogu to postići. Slika visokog kontrasta je živopisnija i jasnija. Boje su zasićenije, a njihovi pojedinačni tonovi lakše se razlikuju. Nasuprot tome, slika niskog kontrasta je isprana – izgleda kao da gledate kroz zamagljeno staklo.

 

HDR

Televizor sa visokim kontrastom/dinamičkim opsegom može prikazati tzv. HDR (High Dynamic Range) sadržaj. To su filmovi, video zapisi i video igre koji su napravljeni sa visokokvalitetnim ekranima visokog dinamičkog opsega na umu. Taj sadržaj stoga nudi veću količinu vizuelnih informacija i prikazuje detalje čak i na mestima koja bi bila nemoguća za videti na normalnom ekranu.

Možete prepoznati da vaš televizor može prikazivati HDR sadržaj po nekoliko standarda. Oni su uvek povezani sa minimalnim zahtevima performansi televizora.

 

🔵 HDR10 – najstariji HDR standard, koji ispunjavaju gotovo svi televizori koje danas proizvode ugledni proizvođači. To znači da ćete moći reprodukovati HDR filmove sa streaming servisa i Blu-ray diskova u osnovnom HDR kvalitetu.

🔵 HDR10+ – ovaj format koristi tzv. dinamične metapodatke koji menjaju način prikazivanja HDR-a individualno za svaku scenu, što je važno jer je svaka scena osvetljena na drugačiji način. HDR10+ je stoga sposoban da pruži bolje rezultate od HDR10, koji koristi statične metapodatke i sa njima jedno podešavanje za ceo film.

🔵 HLG – HLG se razlikuje od drugih formata HDR-a po tome što nije pretežno namenjen strimovanom i reprodukovanom sadržaju, već za televizijsko emitovanje. To još uvek nemamo u Češkoj Republici, ali ako to jednog dana dođe ovde, bićete spremni za to ako vaš televizor podržava HLG. Tehnički, standard DVB-T2 već dozvoljava emitovanje u HLG-u.

🔵 Dolby Vision – Dolby Vision koristi dinamičku metapodatke na sličan način kao HDR10+, međutim, trenutno ima znatno širu podršku među filmovima i serijama. Osim toga, format Dolby Vision je tehnološki napredniji ali i zahteva više proizvodnih resursa.

Samo prisustvo jednog od standarda HDR ne govori nužno mnogo o stvarnom kvalitetu slike televizora. Informacije o standardu više su pokazatelj kompatibilnosti uređaja; stvarni kvalitet HDR-a više će zavisiti od tehnologije prikaza i cenovnog ranga televizora.

Ulazi i Izlazi (Konektori)

Smart televizori su opremljeni dovoljnim brojem konektora da zadovolje potrebe većine korisnika. Međutim, ako znate da su vaše potrebe na neki način specifične, trebali biste obratiti pažnju na konektore prilikom biranja televizora. Na primer, ako želite da istovremeno povežete više uređaja na svoj televizor.

 

Šta ćete sve povezivati sa svojim televizorom?

Evo nekoliko primera uređaja koji se često povezuju s televizorima i odgovarajućim priključcima:

  1. Jedna ili više igraćih konzola (HDMI)
  2. Blu-ray plejer (HDMI)
  3. Računar ili laptop (HDMI)
  4. Soundbar ili kućni bioskop sistem (HDMI)
  5. Set-top box (HDMI)
  6. Spoljni hard disk (USB)

Pre nego što kupite televizor, trebalo bi da znate koliko HDMI priključaka će vam biti potrebno. Dva do tri priključka su standardni, ali za najzahtevnije igrače koji imaju dve konzole, računar, a možda i soundbar ili kućni bioskop sistem, to možda neće biti dovoljno.

Ako treba da povežete nekoliko uređaja s televizorom koji nema dovoljno HDMI priključaka, a ne želite da stalno ručno priključujete i isključujete kablove, možete koristiti HDMI prekidač (pazite da greškom ne kupite HDMI razdelnik, jer on radi obrnuto, tj. deli HDMI signal sa jednog izvora na više ekrana).

HDMI 2.1

Ako ste vlasnik nove PlayStation 5 ili Xbox Series konzole ili planirate kupiti jednu u budućnosti, trebali biste se pobrinuti da vaš televizor ima HDMI 2.1 priključak, jer ove konzole nove generacije podržavaju 4K igranje do 120 sličica u sekundi. Međutim, stariji HDMI standardi ne mogu obraditi takav transfer slike, pa ako želite u potpunosti iskoristiti svoje nove konzole, pobrinite se da obratite pažnju na HDMI 2.1.

Digitalni Tuner

Tuner je osnovni deo svakog televizora, jer nam omogućava da se uključimo na televizijske stanice. Svi trenutni televizori već su opremljeni DVB-T2 tjunerom. Ova digitalna televizijska emisija druge generacije uglavnom podržava HEVC kodek i povezane televizijske prenose veće rezolucije.

Tipovi:

🔵 DVB-T2 je standard digitalne televizijske emisije druge generacije, koji omogućava prenos televizijskih programa visoke definicije putem zemaljske antene.

🔵 DVB-T je stara, sada neaktivna generacija digitalne zemaljske televizijske emisije. Već je zamenjena sa DVB-T2.

🔵 DVB-S2 je prijem sa satelita. Da biste potpuno koristili tjunir, i dalje vam je potreban odgovarajući izvor signala, modul za dekodiranje i kartica za gledanje TV stanica koje se plaćaju.

🔵 DVB-C je prijem putem kabla; da biste u potpunosti koristili tjuner, potrebni su vam odgovarajući izvor signala i kartica za gledanje plaćenih kanala.

Potrošnja energije

Potrošnja SMART televizora počinje od oko 40 do 50 kWh/godišnje za manje veličine oko 40″. Tipičan SMART televizor popularne veličine od 55″ troši oko 100 kWh/godišnje, a ako imate ogroman televizor veličine između 75″ i 85″, može trošiti do oko 200 kWh/godišnje.

Ako je potrošnja energije vašeg televizora, i samim tim i troškovi njegovog korišćenja, važni za vas, trebalo bi da proverite energetsku oznaku pored dijagonalne veličine. Neki televizori imaju nižu potrošnju energije od drugih uprkos istoj veličini.

Potrošnja takođe može biti uticajna načinom prikaza. Dinamičan ili HDR režim pruža dobru osvetljenost i visok kontrast, ali s druge strane troši više energije od režima uštede energije/ECO.

SMART TV

▶ Preinstalirane i korisnički instalabilne aplikacije

▶ Pregledanje interneta kao na računaru

▶ Direktan pristup arhivama TV stanica, streaming servisima (na primer, Netflix, HBO GO) i drugim video sadržajima (YouTube, Twitch, itd.)

▶ Lako povezivanje sa internetom i različitim uređajima (računar, telefon, itd.)

▶ Pametni glasovni asistenti (Google Assistant, Amazon Alexa, itd.)

▶ Igranje igara direktno na TV-u

SMART televizori su opremljeni operativnim sistemom baš kao i vaš računar ili pametni telefon. Ne morate povezivati ​​druge uređaje da biste gledali film, i svakako ne morate se oslanjati na televizijsko emitovanje da biste ga gledali. Jednostavno pronađete film ili emisiju u svojoj omiljenoj online video biblioteci i gledate je direktno na TV-u.

OLED, QLED i Mini LED TV

▶ Visoka rezolucija od 3840×2160 px (4K) ili do 7,680×4,320 px (8K)

▶ Rezolucija je znatno veća nego kod konvencionalnih PC ili laptop ekrana

▶ Visoka gustina piksela i potpuno oštra slika čak i na veoma velikim ekranima

▶ Modeli sa 100/120 Hz mogu prikazivati mnogo glađu sliku od konvencionalnih televizora

▶ Funkcija unapređenja slike poboljšava kvalitet niže rezolucije kako bi izgledao dobro čak i na 4K/8K televizorima. Ponekad koristi veštačku inteligenciju za ovo.

Gotovo svi moderni SMART televizori imaju barem 4K rezoluciju, uključujući one u srednjem cenovnom rangu. Veoma oštra slika je danas stoga dostupnija nego ikad ranije. Ali najjeftiniji 4K televizor možda nije najbolji izbor. Skuplji modeli će ponuditi bolju tehnologiju prikaza i, naravno, veće dijagonale.

Oni koji žele najbolje mogu platiti više za 8K rezoluciju, koja će ponuditi četiri puta više piksela i stoga još bolju sliku od 4K. Nema potrebe za brigu zbog nedostatka 4K ili 8K sadržaja. 4K video zapisi i filmovi su obilni, 8K sadržaj takođe postoji, i u slučaju da ga ne možete dobiti, upscaling, koji poboljšava rezoluciju koristeći napredne algoritme, može pomoći.

▶ Ovi televizori imaju mnogo bolje boje i veći kontrast

▶ OLED koristi organske diode kao piksele i može pojedinačno kontrolisati svaku od njih, i naravno, isključiti ih. Zbog toga može prikazati čistu crnu kao i širok spektar bogatih boja

▶ QLED je LED tehnologija sa slojem tzv. kvantnih tačaka koje dramatično poboljšavaju prikaz boja na televizoru

▶ Mini LED je tehnologija pozadinskog osvetljenja koja pruža veliki broj zona lokalnog zatamnjivanja, kao i veći maksimum. Kao rezultat, prikazuje veoma duboke crne boje na odabranim područjima i veoma svetle bele boje na drugim

▶ QLED (kvantne tačke) i Mini LED često se kombinuju kako bi se postigli slični rezultati kao sa OLED ekranima

Svi zaista visokokvalitetni televizori koriste ili OLED tehnologiju ili LED tehnologiju sa višezonskim lokalnim zatamnjivanjem. U stvari, konvencionalni LED televizori koriste istu svetlinu pozadinskog osvetljenja za celu površinu ekrana, odnosno i za svetle i tamne delove. U ovom slučaju, svetlina se obrađuje pomoću LCD sloja, koji ima svoja ograničenja u tom pogledu.

Kao rezultat, ovi televizori mogu prikazati mnogo veći kontrast, a upravo je ovaj kontrast od velikog uticaja ne samo na kvalitet boja već i na ukupnu “fantastičnost” slike. Kada televizor ima visoku maksimalnu svetlinu i takođe može prikazati veoma tamne crne boje, slika ima vizuelnu dubinu koju je nemoguće ceniti osim ako je ne vidite lično. To je jedan od razloga zašto su ovi televizori među najboljima u HDR slikama.

Ako tražite najbolje od najboljeg u svetu televizora, evo tri opcije koje biste mogli razmotriti:

Samsung QN900A (Neo QLED 8K)

▶8K rezolucija i neuporediva kvaliteta slike

▶ Neo QLED / Mini LED / superiorno Local Dimming

▶ Moćno i efikasno skaliranje

 

8K televizori su ovde da ostanu i nije iznenađujuće što predstavljaju najbolje što danas možete kupiti. Ako mislite da je 8K rezolucija gubitak vremena zbog nedostatka video sadržaja u tako visokom kvalitetu, Samsung QN900A će vas brzo ubediti u suprotno. Njegovo AI-dopunjeno skaliranje može tako dobro povećati rezoluciju da ćete uvek uživati u svom 8K-u u punom sjaju. Neo QLED tehnologija obezbeđuje visoku svetlost, duboko crne tonove, savršene boje, a podrška za HDMI 2.1 sa podrškom za 4K gejming na 120Hz je samo šlag na torti.

LG G1 OLED – Gallery Series

▶ Jedinstven elegantan dizajn

▶ Izuzetno visok kontrast zahvaljujući OLED Evo

▶ Odličan izbor za gejmere (low input lag)

 

LG-ovi televizori serije Gallery dominiraju svakim prostorom u koji ih postavite. To nije samo zbog njihovog ultra-tankog dizajna, već i zbog izuzetnog kvaliteta slike. Što se tiče kontrasta, LG G1 OLED nema mnogo konkurencije. To je uglavnom zbog nove OLED Evo tehnologije, koja proizvodi visoku svetlost bez povećanja rizika od “burn-in” efekta. Igrači će biti posebno zadovoljni HDMI 2.1 i 120Hz osvežavanjem slike, ali pre svega ulaznim lagom od manje od 10ms, što je najniža vrednost koju možemo pronaći među današnjim 4K televizorima.

Sony BRAVIA A90J (Master Series)

▶ Visok maksimalni sjaj (kvalitet HDR-a)

▶ Vrlo široko pokrivanje prostora boja

▶ Premium zvuk direktno iz televizora

 

Ako želite bogate boje, trebalo bi da pogledate Sony Master seriju televizora. Nezavisne recenzije su izmerile najveće pokrivanje najvažnijih prostora boja, što znači da Sony A90J prikazuje više boja od konkurencije. To rezultira bogatijim i vibrantnijim slikama. Maksimalna svetlost je takođe izuzetno visoka, što ovaj TV čini izuzetnim za prikazivanje HDR sadržaja. A zato što je BRAVIA XR TV, dobićete pristup premium filmskoj biblioteci BRAVIA CORE besplatno na dve godine uz kupovinu.