Kako Odabrati Tablet

Postoji na stotine tableta na tržištu danas. Ovi uređaji se razlikuju po veličini, operativnom sistemu, opremi, performansama, kao i po aktivnostima za koje su pogodni. Koji je tablet najbolji za povremene korisnike, za decu ili za profesionalce? Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine novog tableta? Tu smo da vam pomognemo da odaberete pravi.

Korisni saveti za odabir:

✔ Prvo morate odabrati platformu. Android je otvorenog koda, iOS iPads su dobro podešeni, a Windows tableti su odlični za rad.

✔ Takođe je važan kapacitet skladišta vašeg budućeg tableta. Nisu svi uređaji proširivi eksternim micro SD karticama.

✔ Kako ćete se povezati na internet? Da li je vaša kućna WiFi mreža dovoljna, ili vam je potrebna internet veza i van kuće?

✔ Za šta ćete koristiti tablet? Izaberite odgovarajuću rezoluciju i veličinu ekrana.

Onovni Podaci u Vezi sa Ipad Tabletima

iPad 2021

▶ Optimizovan iPadOS

▶ Najbolji za školsku ili poslovnu upotrebu

▶ Mnoštvo korisnih i visokokvalitetnih alata i aplikacija

▶ Zaključavanje sigurnosnim Touch ID-om

▶ Podržava Apple olovku 1. generacije

Prednosti i mane

+ Visokokvalitetna izrada od aluminijuma

+ Brz odgovor i brz operativni sistem

+ Dug vek baterije

+ Lako rukovanje

⛔ Veća cena

⛔ Niži stepen korisničke prilagodljivosti

⛔ Originalni pribor je prilično skup

Osnovni iPad (poznat i kao iPad 2021) pogodan je za početnike ili manje zahtevne korisnike multimedijalnog sadržaja. Zahvaljujući zatvorenom operativnom sistemu iPadOS, korišćenje tableta je potpuno sigurno i bez problema. Sam dizajn tableta je vrhunski. Ekran od 10,2 inča je veličine A4 papira. To tablet čini odličnim za čitanje knjiga ili gledanje filmova. Takođe je često izbor kao nastavno sredstvo.

iPad mini 2021

▶ Napredni iPadOS

▶ Kompatibilan sa Apple Pencilom druge generacije

▶ Tanak okvir

▶ Mnogo visokokvalitetnih aplikacija

▶ 5G – ready

Prednosti i mane

+ Dimenzije pogodne za stalna putovanja

+ Potpuno zamenjuje telefon s velikim ekranom

+ Touch ID za sigurnu autentifikaciju i Apple Pay

+ 12MP wide-angle kamera sa automatskom HDR funkcijom i snimanjem videa u 1080p HD rezoluciji

+ Kompatibilan sa Bluetooth tastaturama

+ Puni se putem USB-C priključka

+ Četiri opcije boja

⛔ Ako ste ikada koristili klasičan iPad, teško će vam pasti navikavanje na mali ekran

⛔ Kapacitet memorije je samo 64 i 256 GB

⛔ Dodatna oprema obično ima višu cenu

Ne želite da koristite telefon sa velikim ekranom, ali ipak želite da uživate u pogodnostima, na primer, čitanju knjiga? iPad mini 2021 nudi širok spektar funkcija, uključujući i do 10 sati trajanja baterije. Ima 8,3-inčni Liquid Retina ekran sa rezolucijom od 2.266 x 1.488 piksela. To je apsolutno fantastičan ekran smešten u aluminijumsko kućište debljine samo 6,3 mm. Sam ekran nudi širok P3 spektar boja, svetlinu do 500 nita i premaz protiv odsjaja za besprekornu čitljivost. Baš kao i na iPhone uređajima, True Tone tehnologija brine o temperaturi boje ekrana u zavisnosti od ambijentalnih uslova osvetljenja.

iPad Air M1 2022

▶ Vrhunska performansa zahvaljujući M1 čipu

▶ Optimizovan operativni sistem iPadOS

▶ Kompatibilan sa Apple olovkom (druga generacija)

▶ Boje: Starlight, space grey, pink, purple i blue

Prednosti i mane

+ M1 čip sa Neural Engine

+ 10.9-inčni Liquid Retina ekran sa True Tone tehnologijom

+ Touch ID za sigurno i brzo otključavanje

+ Širokougaona kamera od 12MP sa Smart HDR i snimanje videa u 4K rezoluciji pri 24 fps, 30 fps ili 60 fps

+ Kompatibilan sa Magic Keyboard, Smart Keyboard Folio i Bluetooth tastaturama

+ USB-C priključak

⛔ Viša cena pri kupovini

⛔ Kapaciteti samo 64 GB ili 256 GB

⛔ Neobično postavljanje Touch ID-a u dugme za uključivanje na gornjoj ivici

⛔ Skuplji originalni dodaci

Izgled je i dalje isti kao iPad Air, ali neke opcije boja su nove. Sada u svojoj 5. generaciji, iPad Air je prvi tablet u seriji koji se ponosi super-moćnim M1 čipom, koji je nadmašio svog prethodnika za čak 60%. Agilan sistem podržan je sa 8 GB RAM-a, a verzija sa mobilnim podacima dobija podršku za najbrže 5G mobilne podatke. Novi iPad Air takođe podržava 2. generaciju Apple olovaka, kao i mogućnost povezivanja dodataka putem Smart Connector-a. Kamera sa prednje strane privlači pažnju sa senzorom od 12MP sa HDR podrškom i sposobnošću centriranja slike na subjekt.

iPad Pro M1 2021

▶ Oprema za najzahtevnije korisnike

▶ Dodatna performansa uz Apple M1 čip

▶ Visok kapacitet skladištenja

▶ Možete birati između verzije od 12,9″ ili 11″

▶ LiDAR senzor

Prednosti i mane

+ Premium oprema pogodna za profesionalne korisnike

+ Apple M1 čip sa izuzetnim performansama

+ Face ID za sigurnu autentifikaciju i Apple Pay

+ Sjajan ekran sa mini-LED pozadinskim osvetljenjem (verzija od 12,9″)

+ Širokougaona kamera od 12MP i ultra-širokougaona kamera od 10MP sa Smart HDR i snimanje 4K video zapisa pri 24 fps, 30 fps ili 60 fps

+ Kompatibilan sa Magic Keyboard, Smart Keyboard Folios i Bluetooth tastaturama

+ Kompatibilan sa Apple Pencil (2. generacija)

⛔ Visoka cena

⛔ Skuplji originalni dodaci

Novi iPad Pro M1 dostupan je u dva veličine ekrana, 12.9″ i manji od 11″. Veći varijant dobija potpuno novi Liquid Retina XDR ekran, sa mini-LED tehnologijom. Novi ekran sadrži oko 10 hiljada ovih malih LED dioda. Pored toga, pružiće osvetljenje do 1,600 nita i osvežavanje od 120 Hz. Kao rezultat, pružiće ultra-premium iskustvo gledanja filmova dok podržava najzahtevniji profesionalni rad. Manji iPad Pro 2021 moraće se zadovoljiti već proverenim Liquid Retina ekranom.

Najveća promena u odnosu na prošlu generaciju je upotreba Apple-ovog M1 čipa. To znači dramatično poboljšanje performansi – povećanje grafičkih performansi za 40%, do 1,500 puta više nego prva generacija iPada, i povećanje performansi CPU-a za 50%. Čak možete izabrati i krajnju konfiguraciju sa do 16GB RAM memorije, 2TB skladišta i 5G povezivanja. Povezivanje sa Apple Pencil-om 2. generacije i Magic Keyboard-om pretvara iPad u potpuno opremljen laptop sa nepokolebljivim performansama.

Šta Treba Znati Pri Odabiru Novog iPad-a

 

iPadOS

iPadOS je velika prednost svih iPad uređaja. Zato što je Apple zadužen za razvoj operativnog sistema i hardvera, sve je savršeno kompatibilno. To se odražava, na primer, u činjenici da su iPad uređaji izuzetno brzi u stvarnoj upotrebi i ne dolazi do rušenja čak i kada se pokrene veliki broj aplikacija.

Visoka bezbednost je apsolutno neophodna prednost svakog iPad uređaja. Apple sam izdaje trenutne zakrpe i odmah reaguje na bilo kakve bezbednosne rupe. Tako ima potpunu kontrolu nad svojim proizvodima i može odmah poslati novu verziju operativnog sistema za njih. Sa Androidom, nasuprot tome, potpuno je na proizvođaču da objavi nove verzije sistema i dodatke za svoje proizvode. Nažalost, to se često ne dešava.

Jedna od najvećih prednosti iPadOS-a svakako je App Store, prodavnica sa aplikacijama i igrama, slična Google Play-u na Android tabletima. iPad takođe dobija pozitivne ocene zbog besprekorne integracije sa drugim Apple proizvodima. Na ovaj način, kada ste kod kuće, na primer, možete ostaviti svoj iPhone i primati dolazne poruke ili pozive direktno na svom iPad-u.

Nedostatak iPadOS-a je što je više zatvoren. To znači da, za razliku od Android tableta, ne možete postaviti grafički izgled mnogih delova sistema na iPad-u:

✅ Ne možete postaviti pokretač, odnosno izgled početnog ekrana.

✅ Neki iPhone aplikacije nemaju verziju za iPad – na primer, ugrađene aplikacije kao što su vreme, zdravlje i fitnes u potpunosti nedostaju.

✅ Ne možete koristiti aplikacije trećih strana za gestove. iPadOS podržava gestove, ali nema načina da prilagodite njihovo ponašanje.

✅ Prenos podataka sa računara na tablet se vrši putem iTunes-a. Međutim, mogu se koristiti aplikacije u oblaku poput Google Drive-a ili Microsoft OneDrive-a.

Generalno, iPadovi se često koriste i u kompanijama zbog veoma jednostavnog upravljanja i brze implementacije. Međutim, to ćete ceniti i kod kuće, jer je potrebno samo nekoliko minuta da prebacite sa starog iPada na novi, na primer. Jednostavno približite dva uređaja jedan drugom i fajlovi svih aplikacija će se kompletno preneti u roku od nekoliko minuta.

 

Veličina i tip ekrana

Svi trenutni iPad uređaji imaju IPS LCD ekran i razlikuju se uglavnom po dijagonalnoj veličini:

iPad 8.3″ – Najmanji uređaj je iPad mini 2021, koji nudi Retina ekran sa rezolucijom od 2.266 × 1.488 piksela. Ekran uključuje oleofobni premaz protiv otisaka prstiju i premaz protiv odsjaja.

iPad 10.2″ – U principu, ovo je najpristupačnija opcija, trenutno predstavljena osmom generacijom iPada. Njegov koncept je pogodan, na primer, za decu i obrazovanje uopšte. Ovaj iPad podržava Apple olovku od prve generacije.

iPad 10.9″ – Jesen 2020. godine donela je uvođenje četvrte generacije iPad Air-a, koja je povećala veličinu ekrana na 10,9″ zahvaljujući tankim ivicama. Tablet nudi respektabilnu rezoluciju od 2.360×1.640 piksela. Pored oleofobnog premaza i sloja protiv odsjaja, ekran ima široki spektar boja (P3), svetlinu od 500 nita ili True Tone, koji prilagođava balans bele boje i određuje intenzitet belog svetla za realističniji prikaz. Bonus funkcija je podrška za Apple olovku druge generacije.

iPad 11″ dijagonala – ovde ulazimo u kategoriju iPad Pro, što je očigledan izbor za zahtevnije korisnike. Ekran nudi finu rezoluciju od 2 388 × 1 668 px sa svetlošću od 600 nita. Pored karakteristika iPad Air-a četvrte generacije, dodaje se ProMotion tehnologija sa brzinom od 120Hz za bolji odziv prilikom korišćenja Apple olovke druge generacije. Velika prednost je korišćenje Apple-ovog M1 čipa, koji se takođe koristi u MacBook Air-u, na primer.

iPad 12.9″ – Veliki iPad Pro od 12.9 inča nudi izuzetno finu rezoluciju od 2,732 × 2,048 piksela. Štaviše, to je revolucionarni panel sa mini-LED osvetljenjem, što vam garantuje izuzetne mogućnosti prikaza. Na primer, prilikom rada sa grafikom ili editovanja fotografija. Iako je ekran veliki, niska težina od 684 grama takođe je prijatna.

 

Uporedjivanje: iPad – Koji iPad je najbolji za mene?

TipiPad mini 2021iPad 2021iPad Air 2022iPad Pro 11" M1iPad Pro 12,9" M1
Display veličina8,3"10,2"10,9"11"12,9"
Rezolucija2266 × 1488 px2160 × 1620 px2360 × 1640 px2388 × 1668 px2732 × 2048 px
ProcesorA15 BionicA13 BionicApple M1Apple M1Apple M1
Memorija64 / 256 GB64 / 256 GB64 / 256 GB28 GB / 256 GB / 512 GB / 1 TB / 2 TB28 GB / 256 GB / 512 GB / 1 TB / 2 TB
Podržane mrežeWiFi/Cellular 5GWiFi/CellularWiFi/Cellular 5GWiFi/Cellular 5GWiFi/Cellular 5G
BojeSpace grey, pink, purple, StarlightSpace grey, silverSpace grey, white, pink, purple, bluegrey, silvergrey, silver

Memorija

64 GB – ovo je varijanta koja je pogodna za veliki broj korisnika. Ova kapacitet omogućava instalaciju mnogih multimedijalnih aplikacija ili, na primer, preuzimanje filmova za reprodukciju bez veze sa internetom.

128 GB – ovo je zlatni standard, ali i budućnost, jer će se sigurno povećavati potrebe za podacima za fotografije, filmove i instalirane aplikacije, uključujući igre.

256 GB i više – preporučuje se za zahtevnije korisnike koji, na primer, koriste iPad i za uređivanje video zapisa ili obradu velikog broja fotografija na terenu. Često, ovi korisnici će koristiti iPad umesto moćnog, ali fizički većeg laptopa.

Interni kapacitet za skladištenje ima značajan uticaj na konačnu cenu iPada i nažalost se ne može povećati u budućnosti. Stoga morate razmotriti sve opcije. Ako možete, nabavite nivo kapaciteta veći nego što vam trenutno sada treba. Za 4 godine, možda ćete požaliti što niste izabrali opciju sa 128 GB umesto toga. Takođe imajte na umu da sam operativni sistem zauzima nekoliko GB. Konkretno, radi se o otprilike 6 GB.

 

Data

WiFi – Standardni protokol za bežičnu internet konekciju. iPadi podržavaju dve frekvencije (2.4 GHz i 5 GHz) sa MIMO tehnologijom.

WiFi + Cellular – iPadi u ovoj verziji dolaze sa slotom za Nano SIM karticu koji vam omogućava povezivanje na LTE mrežu vašeg mobilnog operatera. Sa odgovarajućim data planom, ne morate se ograničavati prilikom korišćenja iPada i uvek možete uživati u sigurnoj internet konekciji. Tipične besplatne WiFi mreže u tržnim centrima ili hotelima su potencijalno opasne. Još jedna prednost Cellular verzije iPada je mogućnost kreiranja WiFi hotspot-a za povezivanje drugih uređaja. Na primer, vašeg iPhone-a ili laptopa. Novi modeli takođe podržavaju 5G na mobilnim mrežama.

 

Povezivanje

Port Lightning – Ovo je gotovo zastareli priključak koji se nalazi samo u trenutnoj liniji iPada na najjeftinijem modelu iPada 8. generacije. Osim za punjenje, koristi se i za povezivanje sa PC-om. Opciono, može se koristiti i za kompatibilne slušalice.

USB-C – savremeni priključak koji nudi višenamensku upotrebu. Osim brzog punjenja, na primer, možete povezati eksterni displej, koristiti adapter za uvoz fotografija sa kamere i obezbediti žičanu vezu sa LAN mrežom. Takođe je moguće koristiti USB hub za kontrolu iPada putem tastature ili miša.

Smart Connector – magnetski Smart Connector često se koristi za pametne dodatke. Tipično, to su futrole sa integrisanom tastaturom. Među najpopularnijim je Smart Keyboard direktno od Apple-a.

Bluetooth je još jedan način da povežete svoj tablet sa drugim dodacima. Može upariti iPad sa, na primer, bežičnim tastaturama, bežičnim zvučnicima, slušalicama i drugim dodacima.

 

Kreativne kontrole

Apple olovka prve generacije, koja je predstavljena 2015. godine, omogućava kompatibilnost sa starijim iPad uređajima. Jedini mali nedostatak je punjenje putem Lightning konektora, ali je potrebno samo 15 sekundi da biste dobili dodatnih 30 minuta rada sa olovkom.

Apple olovka druge generacije – Apple je ovu verziju predstavio 2018. godine. Prednost je bežično punjenje kada se postavi na bočni rub iPada. To praktično eliminiše mogućnost pražnjenja olovke. Oseća se kao pravi olovka, i dodirivanjem tela Apple olovke može se aktivirati prethodno podešena funkcija, poput gumice za brisanje ili poslednjeg alata koji ste koristili.

Apple pametna olovka prevazilazi jaz između elektronskog i analognog sveta, donoseći nove mogućnosti u nativne aplikacije za iPad i aplikacije trećih strana. To je kao pisanje ili crtanje na pravom papiru.

Onovni Podaci u Vezi sa Android Tabletima

Android Tableti

▶ Dostupan u veoma širokom cenovnom rasponu

▶ Hiljade aplikacija na Google Play prodavnici

▶ Dobro integrisan sa Google uslugama

▶ Mnogo opcija za prilagođavanje

Prednosti i Mane

+ Neki modeli mogu biti veoma skupi, ali postoje i veoma pristupačni modeli vredni kupovine

+ Širok izbor aplikacija

+ Možete prilagoditi skoro sve

+ Povezujte uobičajene periferne uređaje

⛔ Manja dostupnost sistemskih ažuriranja

⛔ Slaba performansa jeftinih modela

Tableti sa Androidom su veoma rasprostranjeni jer ih mnoge kompanije poput Samsunga, Lenova i drugih prave, iako je Android operativni sistem razvijen od strane Google-a. Postoje veoma jeftini modeli, ali i visokoperformantni i skuplji, tako da svako može pronaći svoje oružje po izboru. Takođe dolaze sa prednošću dobre integracije sa Google uslugama. Međutim, proizvođači retko ažuriraju svoje uređaje, pa tako malo tableta ima najnoviji Android, uključujući i najnovije sigurnosne zakrpe.

Na Šta Treba Paziti Prilikom Odabira Android Tableta?

 

Android OS

Android je najrasprostranjeniji mobilni operativni sistem jer je instaliran ne samo na tabletima, već i na mobilnim telefonima. Naš prvi praktični savet je da ako imate dobra iskustva sa Samsung pametnim telefonom, nabavite tablet istog brenda. Naime, svaki proizvođač koristi prilagođene grafičke nadogradnje Androida sa malo drugačijim kontrolama.

Međutim, to je najveća bolna tačka za gotovo sve Android uređaje – nedostatak ažuriranja na nove verzije. Samo mali procenat proizvođača će vam omogućiti ažuriranje sa Androida 10 na najnoviji Android 11, što je šteta. Takođe, to je i potencijalna pretnja po sigurnost, jer izostanak ažuriranja može otvoriti pristup raznim zlonamernim napadima. Takođe, budite oprezni prilikom instaliranja aplikacija van Google Play prodavnice. Tamo ćete pronaći sve što vam je potrebno, uključujući mnoštvo igara ili obrazovnih aplikacija. Čak i bez plaćanja.

Android je takođe visoko prilagodljiv. To znači da možete prilagoditi skoro sve u podešavanjima. Na primer, izgled početnog ekrana, boju i šemu celokupnog okruženja, raspored mreže obaveštenja, lokaciju i dizajn mekih dugmadi, i mnogo više. Otvorenost Androida se takođe ogleda, na primer, u većoj integraciji aplikacija trećih strana sa samim sistemom nego što je to slučaj sa iPadOS-om.

 

Veličina Ekrana

7″ do 8″ – najmanji i najlakši tableti. Takvi modeli su korisni kada često putujete, a istovremeno vam veličina običnog mobilnog telefona nije dovoljna. Tableti od 7″ i 8″ često su jeftiniji i manje moćni. Idealni su za decu, pretraživanje interneta i igranje igara.

9″ do 10″ – najčešća veličina ekrana. Ovo je veličina većine tableta i potpuno je dovoljna za standardno pretraživanje interneta i igranje igara. Već su malo teži, ali i dalje prihvatljivi za nošenje. Tableti ove veličine često su moćniji i takođe skuplji. Pored surfanja internetom ili igranja igara, često su dobri i za uređivanje fotografija ili videa.

više od 10″ – napredni tableti sa većom moći i cenom. Tableti sa dijagonalom ekrana većom od 10 inča pogodni su za često gledanje filmova, ali i za rad sa grafičkim programima. Manje su pogodni za putovanja.

 

Rezolucija Ekrana i Veličina Tableta

Rezolucija nam govori koliko piksela možemo pronaći na ekranu, i samim tim koliko će slika biti oštra. Što je rezolucija veća, to ima više piksela, pa samim tim i veću oštrinu.

Trenutne rezolucije tableta počinju od 800×480 piksela i završavaju se otprilike na 2 560 × 1 600 piksela. Za male tablete do 8″ preporučujemo barem 1 024 × 720 piksela, dok bi ekrani većih veličina trebali imati barem 1 920 × 1 080 px, odnosno Full HD rezoluciju. Sa ovim, slika izgleda mnogo bolje i glađe (u pogledu broja piksela po ukupnoj površini).

Što je ekran veći, to bi trebala biti veća i rezolucija. Koja rezolucija je pogodna za koju veličinu ekrana?

Veličina ekranaMinimalna rezolucijaIdealna rezolucija
7" do 8"1024 × 720 px1920 × 1080 px
9" do 10"1024 × 720 px1920 × 1080 px
10" i više1920 × 1080 px2560 × 1600 px

Tip Ekrana

TFT LCD – TFT tehnologija je jedna od najjeftinijih, pa ćete je pronaći uglavnom na jeftinim tabletima. Koristi više energije od drugih vrsta, što može rezultirati kraćim trajanjem baterije.

IPS LCD – IPS tehnologija pruža bolji kvalitet prikaza od TFT-a, poboljšava kutove gledanja i smanjuje potrošnju energije. IPS je i dalje popularan tip, pronaći ćete ga u mnogim tabletima različitih cenovnih rangova.

AMOLED – AMOLED ekrani izgledaju bolje od LCD ekrana na mnogo načina. AMOLED nudi odličnu reprodukciju boja (crna je zaista crna), brži odgovor, bolje uglove gledanja, bolju čitljivost na suncu, veću svetlinu i oštrinu slike. Za razliku od LCD tehnologije, ne treba pozadinsko osvetljenje, jer generiše sopstvenu svetlost. Ovo takođe poboljšava vek trajanja baterije. Glavna mana AMOLED ekrana je brže starenje, odnosno postepeno bleđenje boja. Tableti sa ovom tehnologijom su skuplji.

Super AMOLED – Super AMOLED je tehnički Samsung-ov AMOLED. Jedina razlika u odnosu na opšti AMOLED je bolja odzivnost zbog toga što su senzori dodira ugrađeni direktno u ekran. Novije verzije Super AMOLED-a imaju bolju svetlinu i prikazuju glatke prelaze zahvaljujući drugačijem broju podpiksela. Super AMOLED ekrane ćete pronaći na moćnijim i skupljim Samsung tabletima.

 

Storage

8 GB – najmanji kapacitet u upotrebi. Prikladan samo za najmanje zahtevne korisnike i mlađu decu koja će koristiti samo nekoliko aplikacija.

16 GB – ovi Android tableti mogu da sadrže desetine aplikacija i nekoliko filmova. Prikladno za upotrebu sa malo održavanja.

32 GB – Tableti sa ovim kapacitetom mogu da prime desetine, čak i veće aplikacije i igre, kao i muzičke albume ili filmove.

64 GB – desetine filmova i mnogo aplikacija. Sve to staje na Android tablet ovog kapaciteta.

128 GB i više – desetine filmova i mnogo aplikacija. Sve to staje na Android tablet ovog kapaciteta.

Što je veći kapacitet skladištenja, to je skuplji tablet. Za razliku od iPad-a, Android tableti imaju prednost što se njihovo skladište često može proširiti memorijskom karticom. Dakle, ako kupite, na primer, tablet sa 8GB, samo treba da kupite SD karticu i kapacitet vašeg uređaja će se proširiti za nekoliko desetina GB.

 

Baterija

Najbolji Android tableti mogu trajati više od 10 sati. Ali često je to mnogo manje. Najjeftiniji često ne traju više od 3-4 sata. Dakle, ako ne želite često priključivati tablet na punjač, obratite pažnju i na ovaj parametar.

Onovni Podaci u Vezi sa Dečjim Tabletima

Tableti za Decu

▶ Obično niža cena prilikom kupovine

▶ Često se uključuje zaštitna maska

▶ Posebne dečje igre ili obrazovne aplikacije

▶ Neki proizvođači dizajniraju tablete u bojama popularnih dečjih junaka

Prednosti i Mane

+ Povoljna cena

+ Lako puštanje priča ili igara

+ Niz obrazovnih aplikacija

+ Ugrađene roditeljske kontrole

⛔ Obično loša hardverska performansa

⛔ Nizak kvalitet rezolucije

Klasični dečji tablet je opremljen Android operativnim sistemom i dolazi direktno od proizvođača u zaštitnom kućištu. Za to dajemo pozitivne poene jer bez kućišta, uopšte ne treba davati tablet deci. Ako unapred odaberete određeni tablet, obavezno proverite dostupnu opremu. Tableti posebno dizajnirani za decu često su osmišljeni u bojama popularnih bajkovitih junaka. Slično tome, proizvođači često unapred instaliraju nekoliko jednostavnih igara. Međutim, zahvaljujući Android platformi, gotovo sve sa Google Play prodavnice može se dodatno instalirati. Svaki roditelj takođe treba da obrati pažnju na postavljanje vremenskih ograničenja ili ograničavanje pristupa određenim veb lokacijama. To takođe može da se podesi direktno u podešavanjima tableta.

Onovni Podaci u Vezi sa Windows Tabletima

Windows Tableti

▶ Potpuno opremljen operativni sistem Windows 10

▶ Mogućnost korišćenja popularnih aplikacija

▶ Dostupan u širokom cenovnom rasponu

▶ Često dolazi sa tastaturom

▶ Tableti kompanije Microsoft Surface pružaju najbolje iskustvo

Prednosti i Mane

+ Često korišćen operativni sistem

+ Rad sa desktop aplikacijama

+ Docking stanica sa tastaturom

+ Često preferirani uređaji za korporativne okoline

⛔ Obično manje moćni od računara

⛔ Neki Windows 10 funkcionalnosti su teške za kontrolisanje

Tableti sa Windows operativnim sistemom su veoma slični klasičnim laptopovima ili desktop računarima jer koriste isti operativni sistem – Windows 10. Zahvaljujući tome, možete koristiti skoro svaku desktop aplikaciju na tabletima i obavljati iste aktivnosti kao na računaru. Zbog toga su posebno pogodni za rad. Pored toga, mnogi Windows tableti mogu se kupiti sa tastaturom koja olakšava kucanje dužih tekstova.

Na šta Obratiti Pažnju Prilikom Odabira Windows Tableta

 

Windows OS

Windows je poslednji deo trija velikih igrača u oblasti operativnih sistema za tablete. Razlikuje se od prethodnih sistema po dizajnu, jer je jedini koji koristi identičan sistem kao punopravni računar. S tim dolazi nekoliko izazova u pogledu kontrole, ali prednosti definitivno nadmašuju to ako koristite besplatan Microsoft nalog na oba uređaja, koji automatski sinhronizuje dokumente, fotografije, lozinke i druge postavke.

Operativni sistem Windows 10 omogućava određenu transformaciju tableta u manji laptop, zahvaljujući mogućnosti instaliranja klasičnih programska (uključujući i kancelarijske pakete). Nije slučajno što mnogi Windows 10 tableti imaju opciju dodavanja spoljne tastature za udobnije kucanje.

Ahilova peta operativnog sistema Windows 10 je veoma ograničen izbor aplikacija i igara u poređenju sa iPadOS-om i Androidom. Najpoznatije i najuspešnije aplikacije mogu se pronaći i ovde, ali nikako sve. U tom pogledu, Microsoft plaća cenu za potpuno otkazano mobilno krilo svojih proizvoda.

 

Veličina Ekrana

Do 10″ – mali i lagani tableti, pogodni za česta putovanja. Obično su jeftiniji od većih modela. Raspon Windows tableta sa dijagonalom u ovoj kategoriji je veoma ograničen.

Preko 10″ – najčešća veličina ekrana. Većina Windows tableta ima veličinu od 10″ i više. Uglavnom se radi o malim laptopovima na prvi pogled, ali imaju odvojivu tastaturu. Ovi tablet računari su pogodni za česta kretanja, rad u vozovima, itd.

 

Rezolucija Ekrana i Veličia Tableta

Što je veća rezolucija ekrana, slika je oštrija. Počinje od 1,024 × 768 piksela na najjeftinijim tabletima i ide do 3,000 × 2,000 piksela na najskupljim tabletima, poput Microsoft Surface Book 2. Međutim, mnogi korisnici su zadovoljni sa Full HD rezolucijom od 1,920 x 1,080 piksela.

Što je veći ekran, to bi trebala biti i veća rezolucija. Koja rezolucija je odgovarajuća za koju veličinu ekrana?

Veličina ekranaMinimalna rezolucijaIdealna rezolucija
7" do 8"1024 × 720 px1920 × 1080 px
9" do 10"1024 × 720 px1920 × 1080 px
10" i više1920 × 1080 px2560 × 1600 px

Storage

16 GB – Ovi Windows tableti mogu držati desetine aplikacija ili nekoliko filmova. Pogodni su za vrlo povremenu upotrebu.

32 GB – Ova kapacitet je dovoljan za desetine masivnijih aplikacija i igara.

64 GB – Tableti sa ovim kapacitetom mogu držati desetine filmova i masivnih aplikacija.

128 GB i više – Pogodno za najzahtevnije korisnike. U slučaju SSD-ova, kapacitet je obično 256 GB, 512 GB ili čak 1 TB.

 

Povezivanje

USB 3.0 – za povezivanje USB uređaja za skladištenje kao i tastature ili miša.

USB Tip-C – ovaj port se može naći na novijim uređajima. Može rukovati povezivanjem periferija ali i napajanjem tableta.

Micro USB – konektor za napajanje.

Micro HDMI – za povezivanje, na primer, spoljnog ekrana.

Izlaz za slušalice – za povezivanje slušalica ili zvučnika.

Dock konektor – tableti sa ovim konektorom mogu se povezati na docking stanicu.