Refraktometar Vinogradarski 0-40% Brix ATC

34 

Refraktometar 0-40% Brix namenjen je za merenje procenta šećera u voću, voćnim sokovima, i proizvođačima vina. Ovaj Refraktometar se klasifikuje kao vinogradarski, jer poseduje dve skale za merenje na kojima se može očitavati koncentracija šećera, i nivo potencijalnog alkohola. Garancija na refraktometar je 3 godine.

Garantovano niska cena

Ukoliko ste našli nižu cenu pišite nam

"*" indicates required fields

Hidden
Šifra proizvoda: 3108 Kategorije: ,
Opis

Refraktometar 0-40% Brix je specijalni optički uređaj namenjen profesionalnim i poluprofesionalnim uzgajivačima različitih sorti, voća, grožđa i proizvođačima vina. Ovaj Refraktometar se klasifikuje kao vinogradarski, jer poseduje dve skale za merenje na kojima se može očitavati koncentracija šećera (% Brix-a) i nivo alkohola (nivo potencionalnog alkohola izražen u %) u širi, a čiji su opsezi merenja usklađeni sa očekivanim vrednostima u vinogradarstvu. Obe skale imaju jasno vidno polje i očitavanje se može sprovesti veoma brzo. Vinogradarski refraktometar se najčešće koristi u svrhu utvrđivanja optimalnog vremena berbe.

NAČIN PRIMENE

1: Podići plastično okno sa prizme refraktometra i na staklenu površinu nakapati nekoliko kapi ispitivane supstance (grožđanog soka, voćnog soka, ili sl.);

2: Spustiti plastično okno na staklenu prizmu tako da ispod ne ostanu mehurići vazduha;

3: Okular refraktometra prisloniti na oko, gledati kroz okular u pravcu izvora svetlosti i okretanjem gume na okularu izoštriti sliku po potrebi;

4: Očitati vrednost predstavljenu na skali sa podeocima;

Skala je postavljena tako da se na njoj direktno očitava ugao prelamanja svetlosti (refrakcije) u vidu tamnog i svetlog polja. Presek između ova dva polja predstavlja količinu šećera u širi izraženu u procentima Brix-a na jednoj skali, i potencijalni nivo alkohola u finalnom proizvodu na drugoj skali. Skale su postavljene paralelno, jedna pored druge;

5: Nakon obavljenog postupka merenja očistiti (obrisati) staklo sa prizme refraktometra i ostaviti nekoliko minuta da se staklo osuši.

POSTUPAK KALIBRACIJE

Kalibracija refraktometra se vrši na isti način kao i samo merenje sadržaja šećera i potencijalnog nivoa alkohola, samo što se kod kalibracije stavlja nekoliko kapi destilovane vode na prizmu refraktometra, a vrednost na skalama se podešava na nulu.

1: Podići plastično okno sa prizme refraktometra i nakapati nekoliko kapi destilovane vode;

2: Spustiti plastično okno na staklenu prizmu tako da ispod ne ostanu mehurići vazduha;

3: Na gornjem delu refraktometra nalazi se šrafčić zaštićen malim gumenim čepom koji je potrebno skinuti;

4: Okular refraktometra prisloniti na oko, pogledati kroz okular u pravcu izvora svetlosti i proveriti da li je presek dva polja na vrednosti 0 (nula);

5: Ukoliko očitavate vrednost 0 (nula), kalibracija nije potrebna, a ukoliko je vrednost očitavanja viša od nule, potrebno je izvršiti kalibraciju merača;

6: Kalibracija se vrši korišćenje malog šrafcigera, tako što se šrafčić sa kojeg je skinuta gumena zaštita okreće dok se na skali refraktometra vrednost očitavanja ne spusti do nule;

7: Nakon spuštanja vrednosti očitavanja na nulu, kalibracija je završena;

8: Nakon završene kalibracije, očistiti staklo sa prizme refraktometra i ostaviti nekoliko minuta da se osuši.

KORISNI SAVETI

1: Refraktometar RHW-25ATC vrednost sadržaja šećera pokazuje u jedinicama Brix-a, gde je: 1%Brix= 1g šećera/100g rastvora,tj.1%Brix = 1% šećera;

2: Vrednost potencijalnog nivoa alkohola je izražena u procentima (%);

3: S obzirom na to da ovaj model refraktometra poseduje ATC (Automatsku Temnperaturnu Kompenzaciju), idealan je za terensku upotrebu gde temperature konstantno variraju;

4: Prilikom određivanja sadržaja šećera u grožđu ili voću, potrebno je ubrati polodove za analiziranje sa svih delova vinograda ili voćnjaka. Ukoliko je deo zasada na suncu a deo u hladu, obavezno izmemriti sadržaj šećera na oba mesta. Postoji mogućnost da će se jedan deo obrati ranije, a drugi kasnije. Isto tako, potrebno je odvojiti polodove sa nižeg i višeg dela stabla, te njih takođe ispitati posebno. Na ovaj način se dobija najvernija slika Vašeg zasada, ali iosećaj koji deo će se brati ranije/kasnije, i da li je potrebno sačekati još nekoliko dana zbog vremenskih uslova

5: Prednost korišćenja ovakvih refraktometara je mogućnost direktnog očitavanja vrednosti sadržaja šećera na terenu, i mogućnost brzog određivanja većeg broja uzoraka;

6: Utvrđivanje vremena berbe: Da bi se utvrdilo kada je idealno vreme za berbu grožđa potrebno je poznavati i razlikovati tri faze ili vrste zrelosti grožđa: puna zrelost (nastupa kada prestane dotok šećera iz listova u bobice), fiziološka zrelost (zrelost semenke) i tehnološka zrelost (zavisi od smera proizvodnje).Grožđe se najčešće bere onda kada dostigne punu zrelost. Ukoliko se grožđe obere pre pune zrelosti biće manje šećera u širi (i imaće više glukoze u odnosu na fruktozu), dok ukus i miris ne dolaze do izražaja. Ukoliko se pak obere u prezrelom stanju tada će biti bolji kvalitet ali će količinski biti znatno manje šire (udeo fruktoze je veći od glukoze).

7: Tabela – Orijentacione vrednosti optimalnog sadržaja šećera u širi u zavisnosti od namene korišćenja grožđa:

Sveže stanje: 16-20%

Proizvodnja belih stonih vina: 17-20%

Proizvodnja crvenih stonih vina: 17-21%

Proizvodnja penušavih vina: 16-20%

Proizvodnja destilata-vinjaka: 16-19%

Proizvodnja kvalitetnih vina: 19-22%

Proizvodnja vrhunskih vina: 22-24%

Proizvodnja desertnih vina: ≥24%

SPECIFIKACIJE

1. Merni Opseg: 0 – 40 % Brix

2. Merni opseg: 0 -25 % Alc.

3. Rezolucija merenja: 0.2 Brix

4. Tačnost merenja: 0.2 %

5. Radna temperatura

PAKOVANJE SADRŽI

1: Kutiju za refraktometar

2: Bočicu sa destilovaniom vodom

3: Mali šrafcigera za kalibracju

4: Krpicu za čišćenje

5: Pipeticu za nakapavanje soka

6: Uputstvo za korišćenje

Garancija na sve vrste mehaničkih refraktometara koje možete pronaći u našem asortimanu je 3 godine.

Dodatne informacije
Težina 0,4 kg
Merači

Merači Za Vino

,

Refraktometri